Monday, July 2, 2012

Beli Kırık - Mış Adı, Kardeşim Öyle Söyledi :D









İki halam var, ikisi de - halam diye söylemiyorum  :) - çok marifetli insanlardır. Büyük olan harika dikiş diker, küçük olan ise aklınıza gelecek  herşeyi üretim aşamasına dökebilir. Bu mutfakta da, nakışta da, dikişte de böyledir. Üstelik öyle hoop al örneği aynısını yap değil, üretici bir kafası vardır küçük halamın. Evirir çevirir, süzgeçten geçirir, yeni yeni modeller, yeni yeni tarifler üretir. Sonra da hanımlar arasında onun modelleri, onun tarifleri yayılmaya başlar...






Neyse efendim, bu girişi yapmak gibi bir düşüncem yoktu aslında ama bir anda bu şekilde gelişti. Bu tarifi bana ilk anlatan halamdı çünkü. Sanırım o sıralar lisedeydim. Halamla vakit geçirmeyi hep çok sevmişimdir. Çok neşeli insandır, çok yardımseverdir. Kimin bir derdi olsa koşar yetişir. Namı diğer atom karınca. Aman bunları okuyunca bir de MaşaAllah deyin ki içim rahat etsin :) Hasılı kelam, o zamanlar halam bana bu yemeği anlatmıştı. Patlıcanları enlemesine keseceksin - koparmadan - sonra da içlerine köfte dolduracaksın. Bu kadarı kalmıştı aklımda. Ben bunu daha önce evde kabak varken denemiştim ve sizinle paylaşmıştım, işte burada...






Şimdi gelelim bu tarifin adına. Ben bunu yapıp annemler geldiği gün ikram etmiştim. Bizim urfatutkunu ise - malum adından da anlaşılacağı üzere - bir Urfa hayranı olarak bu yemeğin adının  -BeliKırık - olduğunu söyledi bana. Meğer Urfa'da çok sevilen bir yemekmiş. Sanırım bilerek ya da bilmeyerek o gün onu ziyadesiyle mutlu ettim ben :D






Şimdi hemen tarife geçiyorum: 






  • Kişi başına göre patlıcan - bu patlıcanlar orta boy olmalı, bir kişinin yiyebileceği kadar )

  • Yarım kilo kıymadan köfte - yapılışı aşağıda )



Köftenin tarifi:






  • Yarım kilo kıyma

  • kekik

  • kimyon

  • karabiber

  • pulbiber

  • 1 yumurta

  • taze maydonoz - yarım demet

  • taze soğan / 3-4 adet büyük



Tüm bu malzemeleri güzelce yoğurunKöftenin güzel olması, yoğurulması ile çok çok alakalı.






Gelelim yemeğin yapılışına:









  • Patlıcanları pijama deseni şeklinde soyun.

  • Enine 2 parmak kalınlığında olacak şekilde kesin ama son kısmını koparmadan bırakın.

  • Her bir araya hazırladığınız köfteden koyun ve borcama veya fırın tepsisine tüm patlıcanları yerleştirin.

  • Üzerine çok az zeytinyağı gezdirin.

  • Üzerine de alüminyum folyo kaplayın.

  • Fırında patlıcanlar pişene kadar 180 derecede pişirin. Süre tutmayı unuttum ben,o nedenle tam süre veremeyeceğim:)

Afiyetle...

No comments:

Post a Comment